Президентът Румен Радев определи като критично важни наличието на парламент и

...
Президентът Румен Радев определи като критично важни наличието на парламент и
Коментари Харесай

Радев поиска редовно управление на всяка цена

Президентът Румен Радев дефинира като сериозно важни наличието на парламент и стабилно постоянно ръководство, с цел да може България да противодейства на поредицата евентуални рецесии, надвиснали над страната след ескалацията на спора в Украйна. " Сега е моментът за обединяване ", прикани той партиите. Само след тяхното обединяване България можела да посрещне рисковете и заканите. Радев прикани партиите и да привлекат жителите да гласоподават - за да се реализира изборна интензивност, даваща задоволителна легитимност на идващия парламент, а и с цел да може постоянното държавното управление да взема значими стратегически решения. Всичко това значи, че президентът желае след изборите на 2 октомври да се сформира власт непременно.

Изявлението той направи пред публицисти след траяла повече от 3 часа консултативна среща в президентството със служебния министър председател Гълъб Донев, някои от министрите, а и представители на спецслужите. Темата на събирането бяха сигурността, стопанската система и обществената сфера в България след ескалацията на войната в Украйна. Срещата пристигна повече от 48 часа след оповестената от Русия частична готовност, като през това време българският президент не взе отношение по тематиката. Както се видя, той употребява над 3 часовата сбирка основно с цел да раздаде вътрешнополитически наставления. В това си начинание Радев несъмнено се улиса - половината от изявлението му бе да опише какво чака от партиите в последната седмица от предизборната акция, като даже уточни тютюнопушенето и наличието на учебниците като тематики, по които би трябвало да се изкажат партиите.

Президентът отдели малко думи за дейностите сега. Посочи, че няма директна военна опасност за сигурността на страната, само че има опасности, които се правят оценка и се набелязвали мерки за минимизирането им. България работела усилено за подсилване на националния си защитителен потенциал и за извършване на задължения в НАТО. Конкретно за служебния кабинет Радев загатна, че той прави каквото може, с цел да смекчава икономическите проблеми. Но неналичието на парламент го ограничавала. А в бъдеще било възможно да бъдат наранени доставки на нефт, производствата на горива у нас, работата на електроцентралите и така нататък - това бе още един претекст да изиска дейности от партиите. И по този начин напълно пренасочи отговорностите от служебното държавно управление към тях.

 

Пожарна охрана ВЪНШНИТЕ ВЪПРОСИ

Радев удостовери новината от по-рано денем, че България няма да признае допитванията в Украйна. " Референдуми в зона на бойни дейности, където до урните падат снаряди, са юридически парадокс и България няма да ги признае ", сподели Радев. Страната ни поддържа санкционния режим на Европейски Съюз. Но Радев разясни, че съюзът би трябвало да мисли и за механизми за минимизирането на рисковете от глобите, с цел да не подкопава личната си икономическа и политическа непоклатимост. " Още в първите часове на войната свиках консултативна среща с държавното управление и тук в тази зала заклеймихме съветската експанзия против Украйна като изрично неприемлива. От първия ден на тази война приканвам за преустановяване на бойните дейности и за спокойно споразумяване на спора със средствата на дипломацията. За страдание стремежът към военна победа непременно заглушава апелите за мир. Разумът отстъпва на оръжията ". сподели още Радев. Според него е неприемливо три десетилетия след края на Студената война да се разиграва нуклеарната карта. 

 

УЧАСТНИЦИТЕ

На срещата при Радев участваха министър председателят Гълъб Донев, вицепремиерите Христо Алексиев, Иван Демерджиев, Лазар Лазаров, министърът на защитата Димитър Стоянов, на енергетиката Росен Христов, на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова. Поканени бяха и заместител началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместител основният секретар на Министерство на вътрешните работи Станимир Станев, ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност " Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна организация " Разузнаване " Асен Тутеков и шефът на Служба „ Военно разузнаване “ бригаден военачалник Венелин Венев.

По-рано денем Министерство на външните работи разгласи позицията си по референдумите в Украйна:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР